0011

Το ότι η Μέση Ανατολή χρειάζεται δημιουργική σκέψη τόνισε ο Καθηγητής Mohamed Kamal Shadha στα  συμπεράσματα της πρώτης ημερίδας της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ Θουκυδίδης σε συνεργασία με την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Στην ημερίδα που είχε ως κεντρικό θέμα: Ελλάδα και Αίγυπτος σε μία εύθραυστη περιφέρεια: πολιτική και στρατηγική συμμετείχαν Αιγύπτιοι ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Καϊρου και Έλληνες καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ την παρακολούθησαν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, πανεπιστημιακοί και φοιτητές.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που αναπτύχθηκαν ο Καθηγητής Mohamed Kamal Shadha ανέλυσε τις διεθνείς σχέσεις της Αιγύπτου. Ο Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής και κάτοχος της Έδρας Θουκυδίδη, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή απέρριψε τη θεωρία της σύγκρουσης των πολιτισμών και υποστήριξε ότι πρόκειται για εξισορρόπηση συμφερόντων. Ο Καθηγητής Άρης Τζιαμπίρης ανέπτυξε τις απόψεις του για τη σταθερότητα στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε στη συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου: Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Στο δεύτερο μερος η Επίκουρη Καθηγήτρια Tawfeik Engy Mahdy μίλησε για τη στρατηγική και την πολιτική της Αιγύπτου στη Μέση Ανατολή. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σπύρος Λίτσας επικεντρώθηκε σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα: τις Ελληνο-Αιγυπτιακές σχέσεις. Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Γιώργος Χρηστίδης μίλησε για τον ανταγωνισμό για επιρροή ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με το κοινό, όπου αναπτύχθηκαν περαιτέρω τα ζητήματα της τρομοκρατίας, του ISIS, της Τουρκίας και του μέλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

JSN Yoyo template designed by JoomlaShine