Δημοσιεύτηκε η Έκθεση της Έδρας ΓΕΕΘΑ Θουκυδίδης για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2017. H Έκθεση έχει στόχο την επισκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και γενικότερα στον περίγυρο της χώρας κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2017. Στο επίκεντρο της ερευνητικής ομάδας της Έκθεσης βρίσκονται οι εξελίξεις στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας, και επιπλεόν οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. 

Ειδικότερα, η Έκθεση αναλύει την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας στο διάστημα μετά το δημοψήφισμα, δίνει έμφαση στα ζητήματα δημόσιας τάξης, ασφάλειας και διώξεων, στις συνθήκες  ελευθερίας λόγου και έκφρασης καθώς και στη στάση της κεμαλικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, παρουσιάζονται τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για την Τουρκία και οι προοπτικές ανάπτυξης στη γειτονική χώρα, παρά την αστάθεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής αναλύεται το ζήτημα των Κούρδων της Β. Συρίας, η πρόσφατη κρίση στο Κατάρ, οι σχέσεις της Τουρκίας με Ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία και οι Αυστρία, αλλά και οι σχέσεις με την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή η Έκθεση εστιάζει στις διαπραγματεύσεις για το Συριακό που έλαβαν χώρα στην Αστάνα του Καζακστάν, καθώς και στην πρόσφατη κρίση στο Κατάρ. Εκτενής είναι, επίσης, η μελέτη των πολιτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια. Η Έκθεση αναλύει την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο ενώ παρουσιάζει και την κρίση στη γειτονική ΠΓΔΜ, σε συνδυασμό με τις σχέσεις με την Ελλάδα και το θέμα του ονόματος. Επιπλέον, η Έκθεση αναφέρεται και στη δράση του Ισλαμικού Κράτους στα Βαλκάνια. Τέλος, η Έκθεση κλείνει με ανάλυση για τη ζητήματα Ενέργειας στην παγκόσμια αγορά γενικά και στην ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα. 

Η Έκθεση συντάσσεται από την ερευνητική ομάδα της Έδρας υπό τον Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ερευνητές της στρατηγικής, των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και δημοσιογράφους. Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση εδώ.

JSN Yoyo template designed by JoomlaShine